Deutsch English Español Français Magyar Latina Nederlands norsk Română

Venus

Venus is de tweede planeet vanaf de Zon en de zesde in grootte De baan van Venus is de meest cirkelvormige van alle planeten, met een excentriciteit van minder dan 1%.

Eigenschappen van Venus

Afstand tot de Zon  :  0.72 AE    107484920 km    5.98 lmin
Gemiddelde afstand tot de Zon  :  0.72 AE    108208600 km    6.02 lmin
Distance to the Earth  :  1.34 AE    200122763 km    11.13 lmin
Eccentricity of the orbit  :  0.68 %
Inclination on the plane of the ecliptic  :  3.39 °
Mean anomaly  :  8.50 °
True anomaly  :  8.62 °

day maand year
     
hr min sec tz zt
: :

   

Venus Venus (Grieks: Aphrodite; Babylonisch: Ishtar) is de God van de liefde en de schoonheid. De planeet is waarschijnlijk zo genoemd omdat ze de helderste is van de planeten die gekend waren in de oudheid. (Op een paar uitzonderingen na, zijn alle oppervlaktestructuren van Venus genoemd naar vrouwelijke figuren.)

Venus was reeds gekend in de prehistorische tijd. Na de Zon en de Maan is Venus het helderste object aan de hemel. Net zoals bij Mercurius, dacht men dat het over twee verschillende hemellichamen ging: Eosphorus als de morgenster en Hesperus als de avondster. De Griekse astronomen beseften echter dat het over dezelfde planeet ging.

Venus is een binnenplaneet en toont dan ook, net zoals de maan, verschillende schijngestalten, wanneer wij er met een telescoop vanop aarde naar kijken. Galileo die in 1610 al eerste een telescoop gebruikt zag toen reeds deze schijngestalten. Dit was voor hem een bevestiging van het standpunt van Copernicus: de heliocentrische theorie van het zonnestelsel.

Venus werd voor de eerste maal bezocht door Mariner 2 in 1962. Daarna hebben verschillende andere ruimtetuigen Venus bezocht (tot op heden meer dan 20), zoals o.a. Pioneer Venus en de Russische Venera 7, het eerste ruimtetuig dat geland is op een andere planeet. Het was Venera 9 die ons de eerste foto's bezorgde van het planeetoppervlak. Recent maakte de Amerikaanse Magellan een gedetailleerde kaart van het Venus oppervlak op basis van radarwaarnemingen (bovenaan).

Venus roteert op een ongewone manier rond haar as. De rotatie is heel traag (één Venus dag is gelijk aan 243 aardse dagen, zelfs iets langer dan een jaar op Venus) en bovendien retrogarde. Daarbij is de periode van de rotatie van Venus en de omloop rond de zon zo gesynchroniseerd dat Venus altijd dezelfde zijde naar de aarde richt wanneer de planeten het dichtst bij elkaar staan.

Venus wordt soms beschouwd als de zusterplaneet van de aarde. In aantal gevallen lijken ze erg op elkaar:

  • Venus is maar iets kleiner dan de aarde (95% van de diameter van de aarde, 80% van de massa van de aarde).
  • Beiden hebben maar een paar kraters wat er op duidt dat ze een jong oppervlak hebben.
  • Hun dichtheid en hun chemische samenstelling zijn hetzelfde.
Wegens deze overeenkomsten, dacht men vroeger dat onder het dikke wolkendek van Venus een aards landschap schuil ging en dat er misschien zelfs leven was. Maar, helaas, meer gedetailleerde studies wezen er op dat Venus heel verschillend is van de aarde.

De druk van de atmosfeer van Venus op het oppervlak is 90 atmosferen (ongeveer hetzelfde als de druk op 1 km diepte in de aardse oceanen). De atmosfeer is voornamelijk samengesteld uit koolstofdioxide. Er zijn verschillende lagen van wolken, kilometers dik, samengesteld uit zwavelzuur. Deze wolken belemmeren volledig het zicht op het oppervlak. De dichte atmosfeer produceert een broeikaseffect dat de oppervlaktetemperatuur doet stijgen tot 490 C (heet genoeg om lood te doen smelten). Het oppervlak van Venus is heter dan dat van Mercurius ondanks dat Venus tweemaal verder van de zon staat.

Er zijn hevige winden (350 kilometer per uur) aan de wolkentoppen maar aan het oppervlak is de wind heel zacht, niet meer dan een paar kilometer per uur.

Waarschijnlijk was er ooit op Venus een enorme hoeveelheid water net zoals op aarde, maar alle water is verdampt. Nu is Venus heel droog. De aarde zou er net hetzelfde uitzien mocht ze wat korter bij de zon gestaan hebben. We kunnen heel wat van onze aarde te weten komen als we achterhalen waarom alles op de vrij goed vergelijkbare Venus zo verschillend evolueerde.

Het grootste gedeelte van het oppervlak bestaat uit licht golvende vlakten met een weinig relief. Er zijn ook verschillende brede depressies: Atalanta Planitia, Guinevere Planitia, Lavinia Planitia. Er zijn twee grote bergketens: Ishtar Terra in het noordelijk gedeelte (ongeveer de grote van Australië) en Aphrodite Terra in de buurt van de evenaar (ongeveer de grootte van Zuid-Amerika). Ishtar bestaat voornamelijk uit een hoog plateau, Lakshmi Planum, dat omgeven is door de hoogste bergen op Venus inclusief de enorme Maxwell Montes.

Gegevens afkomstig van Magellan's radarbeelden tonen aan dat het grootste gedeelte van het oppervlak bedekt is met lavastromen. Er zijn verschillende schildvulkanen (vergelijkbaar met Hawai of Olympus Mons) zoals Sif Mons Recente gegevens duiden er op dat Venus nog steeds vulkanisch actief is, maar alleen op een paar 'hete plekken' voor het grootste gedeelte is het geologisch vrij rustig geweest de laatste honderd miljoen jaren.

Op Venus zijn er geen kleine kraters. Waarschijnlijk branden kleine meteoren onmiddellijk op in de dichte atmosfeer van Venus voor ze het oppervlak bereiken. Kraters van Venus komen meestal voor in groepen wat er op duidt dat grote meteoren die de oppervlakte bereiken meestal in stukken uiteenvallen in de atmosfeer.

De oudste terreinen op Venus zijn ongeveer 800 miljoen jaar oud. Hevig vulkanisme heeft destijds het vroegere oppervlak, inclusief de grote kraters gewist.

De beelden van Magellan tonen een uitgebreide waaier van interessante en unieke karakteristieken inclusief grote vulkanische gebieden (links) die erupties zijn van heel dik lava en kringen die ineengestorte gewelven boven grote magma kamers lijken te zijn.

Het binnenste van Venus lijkt waarschijnlijk erg op de aarde: een ijzeren kern met een straal van ongeveer 3000 km, het grootste gedeelte is een gesmolten rotsachtige mantel. Recente resultaten van de Magellan geven een indicatie dat de korst van Venus sterker en dikker is dan men vroeger dacht. Net zoals bij de aarde wordt er in de mantel convectie geproduceerd. Dit is terug te vinden in vele kleine verspreide regio's in plaats van geconcentreerd op scheidingen van platen zoals bij de aarde.

Venus heeft geen magnetisch veld, waarschijnlijk als gevolg van haar trage rotatie.

Venus heeft geen satellieten

Venus is meestal zichtbaar met het blote oog. Venus wordt ook wel de "morgenster" of de "avondster" genoemd. Venus is veruit de helderste "ster" aan de hemel.

Other planets: Mercurius, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus, Pluto

Een groot gedeelte van deze pagina is overgenomen uit Bill Arnett's Nine Planets.

Vote for your planet:

De nachthemel, Sterren- en zonnetijd, Geboortehoroscoop of Radix

Lid van de Technetium groep

website free tracking
StatCounter NetStat W3C Validator

Traduceri realizate de Dana Translations.

astro.technetium.be astrology.technetium.be chinese.technetium.be gravity.technetium.be sidereal.technetium.be www.astro.technetium.be www.astrology.technetium.be www.astronomy.technetium.be www.chinese.technetium.be astro.nooitstipt.com www.astro.nooitstipt.com astro.bannerplanner.eu www.astro.bannerplanner.eu astro.ligfiets.net astro.koorcontrast.nl www.astro.koorcontrast.nl astro.ligfietsplaza.nl 21-05-2018 10:41:51
phote.technetium.be poettree.technetium.be puzzle.technetium.be tafeltennistafel.technetium.be www.ligfiets.net